Odgajivačnica papagaja Lemajić

Kina Aleksandar

Kina aleksandar naseljava jugozapad Kine, jugoistočni Tibet...Naseljavaju planinske šume izmedju 1200 i 4000 m nadmorske visine.

U divljini van sezone parenja lete u jatima do 50 ptica. Gnezde se u drveću, ženka snese od 2 do 4 jaja. Vreme inkubacije oko 23 dana. Polno su zreli sa 3 godnie i tad se jasno vidi razlika izmedju mužijaka i ženke. Srednje su bučni papagaji.

Po karakteru su slični velikom aleksandru samo što su dosta šarenijeih boja. U adekvatnim volijerama se vemoma lako i uspešno razmnožavaju.

Hrane se raznim semenjam suncokreta, ovsa, prosa, heljede, konoplje itd. Naravno, ne treba zaboraviti na raznovrsno voće i povrće koje im treba obezbediti svaki dan.

Životni vek im je oko 30 godina.