Odgajivačnica papagaja Lemajić

Aleksandar

U ovoj porodici ima više vrsta papagaja, a najviše nastanjuju Indiju, Kinu, Šri Lanku, Nepal, Pakistan, Avganistan, Indoneziju. Dosta dugo se odgajaju u Evropi, a postoji legenda da su ih doneli vojnici Aleksandra Velikog, po kome su i dobili ime.

Veličine su 30-50 cm i većina ima dugačak rep. Rado ih drže u kavezu ali ne i u sobi jer imaju i suviše glasan krik, a skloni su uništavanju drvenarije, pošto se u prirodi gnezde u šupljinama drveća.

Zbog lepog izgleda i boje najradije se drži nešto manji Šljivoglavi Aleksandar, stanovnik Indije i Šri Lanke. Boje je zelene, a glava mu je jarke crvenoljubičaste boje. Za razliku od mužjaka, ženke imaju sivkastu glavu i nemaju crvenu fleku na krilima kolju imaju mužjaci, a i rep im je kraći.

Veličina im je 33cm. Dužina krila je 14cm, rep 17-22cm, kljun 1.8cm. Žive 25 godina.

Kada se prilagodjava kavezu ovaj papagaj zahteva dosta nege i pažnje, a posebno u ishrani. Pored semena obavezni su voće, svež paradajz, zeleni grašak, šargarepa zelena salata i sl.

Veći papagaj ove vrste je Veliki Aleksandar. Osnovna boja mu je zelena a prednja ogrlica mu je crna i dodiruje se sa roze kragnom. Veličine je 50cm. Krila su mu dužine 20-21cm, rep 22-30cm, a kljun 3-3.5cm. Ženke ovih papagaja nemaju ogrlicu i rep im je kraći.

Po načinu života i ishrani sličan je sljivoglavom papagaju. Lako se čuva u većim kavezima gde se i leže.

Brkati Aleksandar najradije boravi na drveću šuma Indije, Nepala, Mijanmara, Kine. Veličina tela je 40cm. Mužjak i ženka su zelene boje, glava im je sivkasta sa crnom štraftom iznad kljuna, nalik na brkove. Kod mužjaka gornji deo kljuna je crven, a kod ženke tamniji.