Odgajivačnica papagaja Lemajić

Bolesti i lečenje

Samo zdrave ptice mogu da pruže potpuno zadovoljstvo. Svako odstupanje od normalnog izgleda i ponašanja ptica može da bude, i najčešće jeste bolest. Ni jedan ljubitelj ili odgajivač ptica ne ostaje ravnodušan tom prilikom. Svaka pojava nakostrešene ili nevesele ptice onespokojava i najiskusnije odgajivače. Njih možda najviše, jer su oni najupućeniji kakve sve posledice može da donese bolest i za obolelu jedinku i za sve ptice u njenoj okolini. Razumljiva je uznemirenost ukućana, koja se po nekad graniči sa panikom kada uoče da sa ljubimcem cele porodice nešto nije u redu.

Bolesti ptica koje se drže u veštačkim uslovima su, uglavnom posledica nepažnje i nebrige njihovih vlasnika. Ptice koje žive u uslovima gde se poštuju i ispunjavaju sve njihove potrebe u odnosu na smeštaj, ishranu i razmnožavanje retko se razboljevaju i najčešće uginu od starosti. Bolesti ptica su najdrastičniji primer zavisnosti kućnih ljubimaca od njihovih vlasnika.

Klasična podela bolesti na virusne, bakterijske, gljivične, parazitarne, povrede i rane ne znači previše u praktičnom smislu našim ljubiteljima i odgajivačima ptica. Izuzetno malo veterinara se specijalizovalo za bolesti malih ptica. Međutim potrebno je samo malo trezvenijeg razmišljanja i snalažjlivosti da bi se na osnovu ličnog iskustva ili iskkustva bližnjih u lečenju humanih bolesti, došlo i do rešenja kako da se leči obolela ptica. Najčešće bolesti ljudi i životinja imaju iste simptome i reaguju na iste lekove.

Ovo ni u kom slučaju ne znači da treba da se potraži pomoć veterinara kada je to moguće. Njihova uloga i značaj u avikulturi su od velike važnosti.

Male ptice su izuzetno slabo otporne kada ih obuzima bolest. U većini slučajeva, od pojave prvih simptoma pa do tragičnog kraja prođe samo nekoliko dana. Ova činjenica ukazuje koliko je važna svakodnevna kontrola njihovog izgleda, odnosno zdravlja, i brzina reagovanja na uočene promene.

Posebno je važno da se ukaže na opasnost od nekontrolisane upotrebe antibiotika u preventivi i lečenju ptica. Pogotovu je to potrebno pošto se stiče utisak da takva pojava uzima maha među odgajivačima. Nekontrolisana primena antibiotika prouzrokuje veću štetu nego korist. Samo na osnovu tačno postavljene dijagnoze i urađenog anitibiograma - testa osetljivostii patogenih bakterija na pojedine antibiotike, sme da se upotrebi određeni preparat. Svi normativi, koji se primenjuju na male ptice, ne samo kada su u pitanju lekovi vec i vitaminski i brojni drugi preparati, su posredno dobijeni na osnovu njihove primene u živinarstvu. Prevelika doza leka će, u kombinaciji sa njegovim neželjenim dejstvom, sigurno da škodi.

Male tvrdokljiune ptice, koje žive u veštačkim uslovima, najčešće oboljevaju na organima varenje i disanje, stradaju od povreda i rana, pate od preteranog izrastanja kljuna i noktiju...