Odgajivačnica papagaja Lemajić

Braunouhi

Ovi papagaji nastanjuju šumske predele južne Amerike. Osnovna boja im je maslinasto zelena. Čelo im je smeđe boje koja postaje crna u blizini kljuna. Smeđe boje je takođe i perje na grudima. Perje oko ušiju im je braon boje po kojoj su i dobli ime Braunouhi papagaji. Kljun im je tamno sive boje veličine 2cm. I noge su im takođe sive boje sa tamnim noktima. Letna pera su sa plavo-zelenim nijansama, dok je unutrašnja boja krila siva.

Hrane se raznoraznim semenjem i šumskim plodovima. Žive u jatma, a razmnožavaju se u proleće. Tada ženka snese 3-5 jaja iz kojih se posle 22 dana izlegu maldi papagaji. Mladi se u gnezdu zadržavaju još 5 nedelja za koje vreme i operjavaju, a zatim napuđtaju gnezdo i ostaju još mesec dana uz roditelje do potpunog osamostaljivanja.

Braunouhi papagaj je dugačak oko 25cm, dužina krila je 13cm. Kljun im je dugačak 2cm i vrlo je snažan.

U zatočeništvu se hrani semenjem suncokreta, ovsa, prosoa itd. Znači hrani se kao i svi ostali papagaji u zatočeništvu.

Još jedna stvar koju je važno napomenuti je ta da Braunouhi papagaj vrlo dobro podnosi hladnoću.