Odgajivačnica papagaja Lemajić

Hibridizacija

Ovaj pojam podrazumeba parenje dve vrste, a dobijeni potomci se nazivaju hibridi ili bastardi ili, ređe, melezi.

Priroda je obeležila svaku vrstu spoljnim izgledom i ponašanjem. To između ostalog ima važnu ulogu u razmnožavanju. na taj se način priroda postarala da ne dođe do hibridizacije. Važnost onemogućavanja parenja među vrstama je u čuvanju osobina svake vrste, a to je uslov za njen opstanak. Mogućnost bastardiranja među pticama koje se drže u veštačkim uuslovimazasniva se, verovatno, na promeni u njihovom ponašanju i nagonima.

Interesantno je pitanje zašto se pojedini odgajivači odlučuju za hibridizaciju. Polemike oko bastardiranja i opredeljivanja za i protiv traju i danas. Mogući razlozi za opredeljenje su: interesovanje da se dobije neka nova boja, oblik ili glas, da se ogleda u duelu sa prirodom tamo gde je najteže takmičarska nastorjenost odgajivača i, ono što je najvažnije, da se dobije neka nova vrsta ili mutacija.

Da bi se uspelo u bastardiranju, odgajivač mora da poseduje solidno znanje o vrstama sa kojima radi i beskrajno strpljenje i upornost.

Izgleda da je najveći problem za uspešno bastardiranje spremnost ženke da prihvati mužjaka druge vrste. Prema tome, ključ uspeha je u odabiru pogodnih ženki.

Za uspešno bastardiranje je važna i veličina prostora u kome se ptice pare. Posebno kada su u pitanju evropske zebe. Što je veći prostor za parenje, to je veće mogućnost da se uspe.