Odgajivačnica papagaja Lemajić

Kaluđerica

Kaluđerica potiče iz Južne Amerike a takođe se moze naći i u nekim delovima Evrope i Australije. Živi na nadmorskim visinama iznad 1000m.

Veličina Kaluđerice je oko 30cm a živtotni vek oko 30 godina. Kaluđerice su poprilicno otporni papagaji i lako podnose niske temperture. Gnezda grade na granama drveća i gnezde se u kolonijama, ali tako da više parova koristi jedno gnezdo sto je prava retkost kod papagaja, jer poznato je da papagaji mogu da se pare u kolonijama ali da svaki par ima svoje gnezdo. Kaluđerice grade svoje gnezdo od grančica slično svrakama i to tako što jedan par započne gradnju  tj. bazu gnezda a početnom paru se pridružuju ostali parovi koji samo povećavaju obim gnezda gradeći pritom sopstvena. Ovako gnezdo moze da bude teško 300kg pa i više. Svaki par ima zaseban ulaz  koji prave sa strane ili sa dna. Gnezda su specifična jer svaki par ima svoj ulaz, predsoblje i deo za lezenje. Izgradnja gnezda može da traje i po nekoliko meseci.

Ženka polaže oko 6 jaja a period inkubacije je teško odrediti zbog komplikovanosti gnezda ali ona se kreće od 22-26 dana. Mladi ostaju u gnezdu jos 6 nedelja i nakon izletanja. Mladi posle nedelju dana traže hranu što je neobično za papagaje. U jatu se glasno oglašavaju naročito kad primete neku opasnost. Po ponašanju su veoma aktivne i razigrane ptice. Pol ptice je dosta teško odrediti.

Kao kućni ljubimac kaluđerica je veoma zanimljiva. U početku je jako bučna ali kasnije kad  se navikne sve se ređe oglašava. Poseduje mogućnost oponašanja govora te veoma brzo postaje blizak kućni ljubimac.

Hrani se kao i većina srednjih papagaja semenjem suncokreta, ovsa, prosa, konoplje, sirka, svetlo seme i dr. a naravno i voćem i povrcćem.