Odgajivačnica papagaja Lemajić

Kozica

Kozica papagaj je stanovnik Novog Zelanda. Ime su dobili po karakterističnom zvuku koj podseća na meketanje koze. Inače ih još i zovu crvenočeli papagaj zbog crvene boje koju imaju na čelu. Osim crvene boje koju imaju na čelu, Kozice su fluorescentno-zelene boje. Razliku između mužjaka i ženke možemo primetiti po obimu glave i debljini kljuna. Kod mužjaka je to krupnije u odnosu na ženku. U zatočeništvu su rasprostranjeni skoru u svem delovima sveta jer jako dobro podnose kako tropske vrucine tako i hladnu evropsku zimu.

Kozica je jako pitom i druželjubiv papagaj i veoma se brzo sprijatelji sa ljudima, naročito sa decom. Hrane se kao i svi ostali papagaji semenom suncokreta, ovasa, kanarinskim semenom, sirkom, jabukom, šargarepom, spanać. Hranu konzumira izuzetno jakim nogama. U prirodi dosta vremena provodi na tlu, sa koga i konzumira hranu, pa su zato podložn i crevnim bolestima. Dok se kod marljivih odgajivača i vlasnika to ne dešava jer jedu hranu sa uglavnom čistog poda ili kaveza. Za razliku od "ljubavnih" papagaja Kozica se može držati kao jedinka.

Razmnožavaju se kao i svi ostali papagaji. Ženka snese 4-8 jajeta i na njima leži oko 20 dana. Mladi napuštaju gnezdo posle 5 nedelja a za uz roditelje se osamostaljuju još mesec dana od izlaska iz gnezda. Ženka jako dobro odgaja mlade hreneći ih već užvakanom hranom iz svojih usta koju dobija od mužjaka. Polno su zreli posle 5 meseca.

Ovaj papagaj dostiže veličinu do 27cm. Pored njegove osnovne fluorescentno-zelene boje, mutacijom su dobijene, sive, bele, plave i žute . Žive do 30 godina.