Odgajivačnica papagaja Lemajić

Menjanje perja (Mitarenje)

Proces menjanja perja (mitarenje) je od izuzente važnosti u životu ptica. S druge strane zaokupljuje pažnju svih odgajivača i ljubitelja ptica. Za iskusne odgajivače to je proces koj traži da svojim pticama posvete posebnu pažnju. To je period kada treba osobito da se vodi računa o tome kako se održavaju i hrane.

Menjanje perja je prirodan i redovan proces u životu svake ptice. Kod malih tvrdokljunih ptica ono se odiggrava svake godine, a kod nekih ptica i po dva puta godišnje. Taj proces se odvija zato što se perje vremenom troši i haba, naročito tokom sezone parenja, i ne može više da obavlja svoje dve najvažnije funkcije - da omogući pticama savršen let i da ih štiti od nepovoljnih vremenskih uticaja.

Ptice menjaju perje i jednom dužem vremenskom razdoblju. Ima ptica koje delimično menjaju perje u proleće da bi dobile svadbenu odeću. Većina ga menja posle sezone parenja. Male ptice, u prvoj godini života, menjaju samo malo perje. Velika pera menjaju tek u drugoj godini, po postizanju polne zrelosti.

Kod ptica keoje se drže u veštačkim uslovima može da dođe do odstupanja u odnosu na njihov prirodni, kalendarski ritam. One potpuno demistifikovane kao što su kanarinci i tigrica, menjaju perje u odnosu na vreme kada su izležene, odnosno, na vreme postizanja polne zrelosti. To može da bude bilo koje doba godine.

Proces odbacivanja starog perja i rast novog ima svoj red po kome se odvija. Ptice nikad ne odbacuju svoje perje odjednom. Menjanje perja počinje pojedinačnom zamenom pera iz krila i repa, uz istovremeno menjanje sitnog perja. Perje na glavi se menja poslednje. Kada se uoče klice novog perja na glavi to znači da je mitarenje pri kraju.

U periodu mitarenja pticama treba posvetiti posebnu pažnju i negu. Tada su ptice izuzetno osetljive i svako nepotrebno uznemiravanje može da dovede do šoka, pa čak i do uginuća ptice. Pored toga što im je potreban mir, potrebna im je i higijena. Poželjno je da se u toku mitarenja, pticama obezbedi kupanje svaki dan jer kupanje pored toga što ptici održava čistoću, pomaže novom perju da što bolje izraste.

Potrebno je da se obrati pažnja na ishranu u periodu mitarenja. Tada su portebe za belančevinama povećane, jer je perje uglavnom izgrađeno od njih. Svaki nedostatak belančevina se odražava na kvalitet perja. Čak ako se samo jedan dan ne da dovoljna količina to će se videti, jer će perje u jednom svom delu, izraslom u tom periodu biti lošeg kvaliteta.

Količina belančevina u hrani može da se poveća dodavanjem semenja koje ih poseduje u većem procentu, uglavnom masnog. I dodavanjem mešavine sa jajima. S druge strane mora da se vodi računa da se ptice ne pregoje jer su za vreme mitarenja manje aktivne. Zato je u tom periodu izuzetno važna uravnotežena ishrana.

Za vreme mitarenja je potrebno da se pticama redovno daje voće i, naročito, zeleniš. Preko njega dobijaju neophodne vitamine, soli, minerale i pigmente koji daju boju i sjaj perju. Bosebno je blagotvorno da im se daje krastavac, kolut po ptici, jer se pokazalo da ubrzva promenu perja i poboljšava kvalitet novog.