Odgajivačnica papagaja Lemajić

Personata

Personate kao u Fišeri nastanjuju Afriku, i to oblasti severne Tanzanije i Kenije. Žive u jatu a gnezda prave na žbunastom drveću i u dupljama iskopanim u drveću.

Hrane se semenjem suncokreta, ovsom, kukuruzom, voćem i povrćem, svetlim semenom, američkim sirkom, kanarinskim semenom. Od povrća im je najbolje davati šargarepu i krastavac, spanać, peršun...

Persponate kao i Fišeri obožavaju vodu pa se zato preporućuje da im se obezbede veće posude sa vodom u kojima se kupaju. "Ljubavni" su papagaji pa ih treba držati u paru.

Parenje im traje tokom suvog perioda u martu pa sve do kraja juna i početka avgusta. Gnezda prave sa dva otvora gde ženka polaže 4-6 jaja na kojima leži oko 20 dana. Ptići napuštaju gnezdo posle 5 nedelja a osamostaljuju se posle mesec dana.

Osnovna boja Personate je zelena dok im je veličina oko 15cm. Prednji deo glave je crne boje sa braon prelazima dok im je potiljačni deo narandžasto-braon boje. A vrat i grudni deo im je obavijen žutim perjem. Spoljašnja perja su im narandžasta, a kljun im je koralno crvene boje i može biti dug i do 2cm. Ženka se razlikuje od mužjaka po tome što ima manju glavu i slabiji intenzitet boja.