Odgajivačnica papagaja Lemajić

Povrede i rane

Uzroci ovih zdravstvenih problema ptica su, u najvećem, delu slućajeva, posledica neodgovarajućeg smeštaja i postupanja sa njima. Najčešće se dešava u nefunkcionalnim kavezima npr. kada ptice zaglave neki deo tela, obično ekstremitete, među žicama. Isto tako, brojne su one izazvane nepodesnim postavljanjem pribora u kavezu. Tu je najčešći slučaj zaglavljivanje nogu između pojilice i žice kaveza. Veliki broj je izazvan nepažljivim rukovanjem vlasnika ptica, ili dok ih hvataju ili dok ih pustaju da slobodno lete po sobi.

U zbrinjavanju povreda je jedino važno da se ptica ostavi na miru. Jedino u slučaju ako je povreda nastala zaglavljivanjem nekog dela tela ili nekom sličnom nezgodom. Svaki slučaj nestručne intervencije može samo da pogorša stanje. Čak i u slučaji evidentnog isčašenja zgloba ili zatvorenog preloma ekstremiteta, ne treba da se preduzima ništa jer oštre ivice prelomljenih delova kosti mogu da oštete ili preseku krvne sudove i da izazovu krvarenje.

Ptice same znaju šta im je najbolje u takvim slučajevima. Primire se, zauzmu pozu koja im najviše odgovara. Ako je u pitanju polomljeni ekstremitet, drže ga u položaju kako im je najmanje bolno, i u mirovanju čekaju prestanak tegoba. Najgore što može da im se desi, sem u slučaju smrtonosnih povreda, je da ostanu delimično invalidi.

Već kada su u pitanju rane, onda mora da se interveniše. Male ptice su veoma osetljive na gubitak krvi. Po otklanjanju uzroka ranjavanja, ako to iziskuje slučaj, rana treba da se očisti i da se dezinfikuje. Alkohol nije pogodan jer nesme dase direktno aplikje na rani i peče. Najpodesniji je troprocentni rastvor vodonikperoksida, popularni oksižen. Ne peče, ima osobinu da peni što pomaže u mahaničkom čišćenju rane od najsitnijih stranih tela i zaustavlja krvarenje. Potom se rana posipa praškom za rane ili još bolje ako se ima bivacin (bivacyn) ili nebacitin praškom.