Odgajivačnica papagaja Lemajić

Prostor

Prostor za razmnožavanje ptica treba da im obezbedi mir i diskreciju. One se u periodu razmnožavanja osetljivije na spoljašnje uticaje nego inače.

Veličina kaveza za parenje i njegovo uređenje mora da bude prilagođeno vrsti koja će da bude u njemu. Najčešća greška je da se ptice pare u nedovoljno prostranom kavezu. Neosporno je bolje da se pari nekoliko kvalitetnih ptica u prostranim kavezima nego veliki broj, često prosečnih ptica, u malim. Pored toga ne sme se zaboraviti da je mnoštvo ptica, pogotovu u neadekvatnim uslovima jedan od prvih činilaca za pojavu bolesti. Mali kavez može da bude prepreka za ljubavnu predigru među partnerima. U njemu nema dovoljno mesta za poletarce da izvode svoje prve vežbe, koje su važne za njihov dalji razvoj. Mogu da se pojave i problemi ako su roditelji raspoloženi za novo parenje.

Mlade ptice nemaju mogućnost da se pravilno razvijiaju makar bile i šampionskog porekla, ako im se ne obezbedi odgovarajući smeštaj. Najčešće su to kavezi - letelice. Samo ime im kaže svrhu. veliki kavez u kome mladunci mogu bar delimično da lete. Da bi to bilo moguće, između ostalog, veličina letelice mora da odgovara broju mladunaca kojima je namenjena.