Odgajivačnica papagaja Lemajić

Rozela

Porodica od osam vrsta širokoperih papagaja, sa najvećim bogatstvom boja. Rado se drže zbog lepote, lake ishrane, dobre izdržljivosti hladnoće i uspešnog parenja. Pare se i razmnožavaju od druge godine starosti i to treba uvek imati u vidu.

Poreklom su iz Australije. Veoma su šareni, pri čemu dominiraju boje donjeg dela tela i grudi (crvena, žuta i roze). Dužina tela je 30-38cm. Žive 25 godina.

PLAVA ili OBIČNA ROZELA stanovnik je jugoistočne australije. Glava, vrat i prsa su skreletnocrveni, a trbuh je žute boje. Potiljak je crvene boje. Po leđima je crveno perje, obrubljeno zlatnožutom bojom. Veličine je 30-32cm.

STENLIJEVA ROZELA stanovnik je jugozapadne Australije. Veličina tela je 25cm. Mužjak ima glavu i trbuh crvene boje, a obraze žute. Gornji deo leđa i ramena su mu crni, sa zelenkastim ivicama. Krila su mu plave boje. Ženka ima manje belo obojene obraze, a glavu i gornji deo grudi zelene boje. Stomak im je crven sa zelenim delovima.

SVETLOGLAVA ROZELA naseljava predele severnoistočne Australije. Glava i obrazi su bledožute i bledoplave boje. Potiljak i čelo su žute boje. Grudi i trbuh su plavkasti. Ledja i pokrivena pera su crna, obrugljena žutom bojom, a ramena su tamnoplava. Veličine je 30cm.

Pored ovih u našoj odgajivačniic imamo i rubino, lutino, cimet i rubin rozele.

Svi ti papagaji lako se drže i lako se hrane. Glavna hrana im je seme suncokreta, koje učestvuje u ukupnoj mešavini sa 60-70%, a pored njega daju se konoplja, svetlo seme, proso, ljušten ovas.