Odgajivačnica papagaja Lemajić

Rozenkolins

Rozenkolinsi žive u jugozapadnoj Africi. Žive u jatima ali za razliku od svojih srodnika Fišera i Personate gde jato može da broji i do 90 jedniki oni u jatu broje svega do 15 jedinki. Sličnost sa već pomenutim vrstama je ta da su i Rozenkolinsi isto "ljubavni" papagaji što znači da parovi žive zajedno do kraja života. U slučaju da jedan papagaj ugine, vrlo brzo za njim ugine i njegov par. Razliku između ženke i mužjaka je vrlo teško napraviti jer im je građa tela veoma slična.

Hrane se raznim semenjem, bobicama, voćem i povrćem. Dok se u zatočeništvu hrane slično kao i svi ostali papagaji. Semenjem suncokreta, ovasa, prosa, svetlog semena...

Parenje je u periodu od marta do maja kada par napravi svoje sferno gnezdo u kome ženka snese 4-7 jaja na koja leže od 20-22 dana. A mladi ostaju u gnezdu do 5 nedelja dok se u potpunosti ne prekriju perjem. Za odgoj mladih majki je potrebna i velika količina vode tako da u prirodi nastanjuju pustinje ali uz obaveznu blizinu vode. Polno su zreli sa 9meseci.

Rozenkolinsi su papagaji sa kratkim perjem veličine oko 16cm. Boja leđa im je zelena dok su im grudi svetložute boje, prednji deo glave im je crvenkast sa veoma jakim kljunom svetle boje. Lako je pripitomljiv i veoma je druželjubiv. Mogu da žive i do 30 godina.