Odgajivačnica papagaja Lemajić

Tigrica

Papagaj tigrica,talasasti papagaj, mali australijski dugorepi papagaj potiče iz centralnog i zapadnog dela Australije. Nastanjuju pustinje, polupustinje, kao i delove retkih šuma, posebno eukaliptusa u čijim krošnjama provode veći deo dana. Žive u jatu i biraju područja bogata semenjem raznih trava koje koriste za ishranu. Jata u kojima žive tigrice su ogromna i mogu brojati i do milion ptica. Iako naseljavaju pustinje, ne mogu da izdrže dugko bez vode.

Boja tigrica je zelena ali u nekoliko nijansi, sa karakterističnom talasastom šarom na leđima i krilima. Pronađe se po koja žuta i plava, ali to su sammo mutacije.

Papagaji tigrice se hrane raznim vrstama zrnevlja i skoro svim vrstama voća i povrća. Hranu tigricama sipamo u posudu i one same jedu koliko im je dovoljno. Najviše vole proso, ovas, svetlo seme, niger, muhar (iako je to omiljena hrana zeba). Od voća i povrća jedu jabuku, šljivu, trešnju, zelenu salatu, spanać, šargarepu, peršun.

Razmnožavaju se u dupljama drveća koje kljunom izbruse taman tolko kolko im je potebno da snesu 5-8 jaja. Gnezde se dva puta godišnje i to u vreme obilnih kiša kada je trava bujnija.

Tigrica je dugačka od 18-22cm, ali zbog repa deluje veća nego što jeste. Pojedini primerci dostignu dužinu i do 24cm. Teška je od 30-60grama.