Odgajivačnica papagaja Lemajić

Zeba

Zeba je najrasprostranjenija u avikulturi od svih egzota. Najjeftinija je. Miroljubiva je prema jedinkama svoje vrste i prema drugim egzotama. Najlakše se gaji i razmnožava. Postoje njene mnogobrojna mutacije. Retko je koja ptica tako pogodna za život u veštačkim uslovima kao ona. Idealna je i za odgajivače početnike i za one iskusne, koji žele da se ogledaju u genetici u stvaranju i stabilisanju novih mutacija.

Duga je od 10-12cm. Mužjak ima ovalne obrazne mrlje jasno cigla - crvene boje. Fine crne i prljavo bele linije pružaju se horizontalno od guše do grudi. Na grudima se crne linije slivaju u nepravilno crno polje. Na bočnim stranama grudi i na bokovima nalaze se ovalna i izdužena polja blistavo kestenjaste boje poprskana sitnim belim tačkama. Leđa su im siva. Na gornjoj površini repa uočavaju se poprečna crna i bela polja. Kljun je blistavo narandžasto crven, a noge i stopala su tamno narandžasta. Ženka nema karakteristične šare koje krase mužjaka. Nedostaju joj obrazno mrlje, zebrasta šara i bočna polja. telo joj je u tamnijim i svetlijim tonovima sive boje. Kljun joj nje svetliji i više narandžasto obojen.

Bela mutacija nema ni jedno obeležje. Svo perje na ptiic je belo. kod nje se razlika među polovima jedino može napraviti po boji kljuna.

Muhar, proso i svetlo seme čine osnovnu hranu zeba. Njima mogu da se dodaju niger, uljana repica i mak.

Zeba je otporna ptica, ne traži posebne uslove za smeštaj i može se držati u spoljnim uslovima do duboko u jesen.

Ženka može da snese veliki broj jaja u odnosu na svoju veličinu. u stanju je da ponavlja nošenje bez pauze ako je prethodno ležanje bilo neuspešno. Može da ima nekoliko gnežđenja godišnje. Praktično, ako joj se dozvoli, pariće se neprekidno van sezone manjanja perja. Inkubacija jaja traje oko 12 dana, a mladi napušraju gnezdo između druge i treće nedelje života. Sami počinju da se hrane posle 25 dana života. Razlikovanje polova je moguće posle drugog meseca života, kada i postaju polno zreli.